כיום, נדיר למצוא בית שלא מותקן בו ממיר של אחת מחברות השידור. ואין זה מפתיע – "יס" ו"הוט" - שתי החברות ששולטות בשוק הטלוויזיה הישראלי, מציעות ללקוחות מגוון רחב של ערוצים וסרטים, יחד עם בונוסים והנחות שלא הכרנו בעבר..
יס והוט – מה חם ומה סתם?
כאשר הפיתויים וההבטחות רבים כל כך, צרכנים רבים מוצאים את עצמם מתלבטים בין שתי החברות, ואף עוברים ביניהן לסירוגין. הכסף שאנו משלמים לחברות הללו יכול להגיע לאלפי שקלים בשנה, וזו הוצאה שכדאי שתתבצע בתבונה ובביטחון. לכן צריך לקבוע אחת ולתמיד, בלי שמועות או הבטחות מסנוורות של אנשי מכירות: מי יותר טוב לכם – יס או הוט?
כל הרקע הכללי – במיוחד בשבילכם
חברת "יס" היא חברה המספקת שידורי טלויזיה בטכנולוגיה לוויינית. "יס" הוקמה בשנת 1999 והחלה לפעול בשנת 2000 תוך עידוד של משרד התקשורת, אשר סבר שצריך לשבור את המונופול של חברות הכבלים על שוק הטלויזיה הישראלי. תוכנית זו הצליחה במידה רבה –החברות נכנסו לתחרות מתמדת של משיכת ושימור לקוחות, אשר נעשתה באמצעות הורדת מחירים, לשמחתו הרבה של הצופה הממוצע.
חברות הכבלים ניסו להתמודד עם הופעתה של "יס" באמצעים רבים – הצגת הצעות מפתות ללקוחות קיימים, רכישת תכנים לשידור בלעדי והצבת קשיים בפני לקוחות שניסו להתנתק. נסיונות אלה לא הצליחו במיוחד – כתשובה, "יס" גם החלה להציע הנחות מפתות לעוברים אליה, והשיגה תכנים בלעדיים משלה. כמו כן, שירות הלקוחות ש"יס" העניקה ללקוחותיה עלה על זה של חברות הכבלים, ונקודה זו היוותה שיקול מכריע בעיני צופים רבים.
חברת "הוט" היא הגלגול המאוחד של שלוש חברות הכבלים הגדולות שפעלו בארץ בשנות ה-90 – מת"ב, תבל וערוצי זהב. שלושת חברות הכבלים הללו היו ממונות על איזורים שונים בארץ, ומשרד התקשורת אסר עליהן לשתף פעולה אחת עם השנייה. עם זאת, החברות שיתפו פעולה לרכישת תכני שידור, ולכן בכל האיזורים שודרו אותם ערוצים למעט הפקות מקומיות.
במשך שנים חברות הכבלים עשו שימוש בתשתית כבלים אנלוגית לשידורי הטלויזיה, במקום להשתדרג לתשתית דיגיטלית, שאיכותה טובה בהרבה. דבר זה השתנה רק לקראת שנת 2000, כאשר חדירתה של "יס" לשוק החלה לאיים עליהן. על מנת להילחם ב"יס" באופן המיטבי, התאחדו שלושת החברות לחברה אחת – "הוט" - ושידרגו את תשתיות הכבלים שלהן, על מנת לשמר את שוק הלקוחות, שהיווה באותה תקופה מעל ל-70% מהבתים בישראל.
יתרונות וחסרונות – תחליטו מי יותר טובה!
יתרונות של חברת "יס":
-
שידורי לוויין מעניקים שידור ברמה גבוהה יותר וזמן תגובה מהיר יותר של התפריטים בטלויזיה.
-
חבילת סרטים איכותית.
-
שידור בלעדי של תוכניות זרות רבות, שהן להיט בשאר העולם (הישרדות, ה-OC וכו').
-
שירות לקוחות איכותי ואדיב.
-
מכשיר ה"יס-מקס" – מכשיר המאפשר לך להקליט בחינם תוכניות, לעצור תוכניות בזמן השידור ולבצע פעולות נוספות המעלות את איכות הצפייה.
חסרונות של חברת "יס":
-
שידורי לוויין חשופים לשיבושים רבים בשידור. למשל, בתקופת מלחמת לבנון השנייה עגינת ספינה זרה באיזור ישראל גרמה לשיבושים רבים בשידורי הלוויין של "יס", וגרמה לכך שלקוחות רבים עזבו את החברה.
-
ל"יס" אין זיכיון על שידור הפקות מקור מהארץ.
-
ה"יס-מקס" אינו מאפשר להקליט יותר משתי תוכניות בו זמנית, דבר שמגביל את חופש הצפייה שהוא אמור לספק.
יתרונות של חברת "הוט":
-
השידור בכבלים הוא דיגיטלי, כך שהוא מונע שיבושים באיכות השידור.
-
"הוט" מחזיקה בזכויות על רוב הפקות המקור שנעשות בארץ, המשודרות באופן בלעדי אצלה.
-
ספריית ה-VOD מכילה מאגר עצום של תוכניות הניתנות לצפייה מיידית, ללא הצורך לתכנן זאת מראש.
-
קיום ערוצים איכותיים ובלעדיים כגון "ביפ" וערוץ 3.
חסרונות של חברת "הוט":
-
שירות לקוחות ברמה שאינה גבוהה דיה.
-
חוסר השקעה יחסי בחבילות הסרטים, שנובע מהשקעה יתרה בסדרות.
-
בחלק משמעותי מהתוכניות הקיימות ההוט VOD ניתן לצפות רק בתשלום.
-
העמסת קשיים על הלקוחות בעת ניסיון להתנתקות משירותי החברה.
המהפכה המתקרבת – איום או סתם נבואה שחורה?
ודאי שמתם לב, ששתי חברות השידורים, "הוט" ו"יס", מציעות ללקוחותיהם שפע של מבצעים והטבות לאחרונה. הדבר נובע מהסיבה הפשוטה, שישראל הולכת לעבור רפורמה בתחום הטלויזיה, אשר עלולה להוות איום משמעותי על ההכנסות של שתי החברות.
בעקבות חוק שעבר בכנסת, החל מחודש אוגוסט כל אחד יוכל לרכוש ממיר דיגיטלי במחיר חד פעמי, אשר יאפשר לו לצפות בחינם בחמישה ערוצים: ערוץ 10, ערוץ הכנסת וערוצים 1, 2 ו-3 .
סביר להניח שמעטים יסתפקו בחמשת הערוצים הללו בלבד, ויבחרו להישאר אצל החברות. אך עם זאת, הופעתה של אלטרנטיבה כדאית וחסכונית יותר לצופה עלולה לערער את השליטה האבסולוטית של "יס" ו"הוט" בעולם השידורים, וליצור תחרות משמעותית עוד יותר בשוק שידורי הטלוויזיה.